Ohje tarinan kirjoittamiseen

Tarjoamme mahdollisuutta kirjoittaa ohjatusti tarinaa omasta elämästäsi. Tarina voi auttaa sinua hahmottamaan arkesi kokonaisuutta ja sen avulla voit löytää asioita, joilla sitä voitaisiin rakentaa paremmaksi (vaikka yhteistyössä palveluiden kanssa). Tarinaa voidaan käyttää myös palveluiden kehittämiseen tai viestintätarkoituksiin.

Pääset alkuun luomalla piilotetun ryhmän oman tarinasi työstämistä varten (lisätietoja: Ryhmän julkisuusaste ja Ryhmän perustaminen). Kutsu luomaasi ryhmään hanketyöntekijä (Ville tai Jukka), jotta voimme esittää tarinaasi täydentäviä ja laajentavia kysymyksiä kirjoittamista helpottamaan.

HUOM! Teksti kannattaa kirjoittaa ensin tekstinkäsittelyohjelmaan, jotta se on siten tallennettuna omalle laitteellesi. Kirjoitettuasi tekstin, kopioi se ja liitä luomaasi piilotettuun ryhmään. Mikäli teksti ei siten ilmesty luomaasi ryhmään, voit kopioida ohjeen ja julkaista sen aluksi, jonka jälkeen voit liittää tekstisi kommentiksi.

• Kirjoita vapaamuotoinen omaelämäkerrallinen teksti, liittyen omiin kokemuksiisi mielenterveyspalveluista. Tarina voi sisältää esimerkiksi sairastumis- ja toipumishistoriaasi, tai liittyä yksittäiseen kokemukseen. Voit tuoda tarinaasi myös kokemuksiasi arjesta ja asioista, jotka ovat vaikuttaneet palveluihin ajautumiseen tai hakeutumiseen. Toisaalta haluamme kuulla myös asioita, jotka ovat edesauttaneen jaksamista, kannatelleet, ja parantaneet hyvinvointia.

Tarkoitus ei ole repiä auki henkilökohtaisia haavoja. Muista käyttää omaa harkintaasi siitä, mitä olet valmis kirjoittamaan ja käsittelemään. Kirjoittaminen tähtää palvelukokemusten käsittelyyn ja arjen hyvinvoinnin lisäämiseen, ei henkilökohtaiseen terapiaan.

• Tekstin pituus on omavalintainen. Tärkeintä ei ole tekstin pituus. Yksikin sivu riittää, mikäli se kuvaa kokemuksiasi ja palvelee omaa prosessiasi tällä hetkellä.

• Tehtävän tarkoitus ei ole mitata kaunokirjallisia kykyjäsi, vaan tarjota sinulle menetelmää kokemustesi jäsentämiseen ja kuulluksi tulemiseen, sekä tarjota työkalua oman arkesi hallintaan.

Jos kirjoittamisen aloittaminen tuntuu hankalalta, voi olla hyvä alkuun tehdä jotain pientä käynnistävää harjoitusta esim. täältä https://kirjoittaminen.fi/luova-kirjoittaminen/kirjoitusharjoituksia/